perjantai 4. huhtikuuta 2014

Pelastuspuku räätälöitynä

Reilut kymmenvuotta olen keväisin ja syksyisin vesillä liikuttaessa pukeutunut SeaFoxin kelluntahaalariin ja paukkuliiveihin. Haalari on palvellut erittäin hyvin ja kertaakaan ei ole ollut kylmä tai taskuista pulaa. Vetoketju on oikeastaan ainoa kohta, joka puvusta on antautunut vuosien varrella ja se on jo kertaalleen vaihdettu.

Toistakymmentävuotta palvellut SeaFox (vas.) kelluntahaalari.

Mielessä on kuitenkin pyörinyt ajatus kuivapuvun eli kansankielellä pelastupuvun hankkimisesta, koska kelluntahaalari ei pelasta kylmään veteen tippuessa, päinvastoin täyttyessään se voi pahimmillaan jopa nopeuttaa hengen lähtöä. Tähän mennessä pelastupuvun hankinta on kuitenkin jäänyt suunnittelu asteelle, johtuen sen suhteellisen kalliista hankintahinnasta. Nyt kuitenkin finassipuoli ratkesi kuin itsestään, kun nettifoorumilla oli myytävänä uistelukisoista voitettu Ursukin lahjakortti huomattavasti pukujen ovh hintoja edullisemmin.

Iskin tarjoukseen kiinni ja lunastin kortin itselleni. Seuraavaksi alkoi Ursuitin eri puku mallien kartoittaminen. Selailin netin palstoja läpi ja yritin muodostaa käsitystä, mitkä ovat minkäkin mallin hyvät ja huonot puolet. Mutta kuten niin monta kertaa aikaisemmin, ei nestitä se totuus selviä. Jokaisella on oma mielipide asiasta. Puolesta ja vastaan löytyy jokaisesta mallista ja kun ei tiedä ketkä kehuvat tuotteita kaupallisessa mielessä ja ketkä ihan oikeasti kokemuksien pohjalta, ei nettihavaintoihin voi liikaa luottaa.

Talviloma tuli juuri sopivasti kuvioihin, joten päätimme lähteä perheen kanssa Turkuun moikkaamaan vanhoja ystäviä ja siinä samalla käytäisi Ursukin tehtaanmyymälässä. Luulisi sieltä, jos jostain, asiantuntemusta löytyvän päätöksen teon pohjaksi.

Oletus osui oikeaan. Tehtaanmyymälässä oli erittäin asiantunteva ja palveluhenkinen henkilökunta, joka esittely eri pukumallit, kertoi niiden hyvät ja huonot puolet. He myös kyselivät käyttötarkoitusta ja uisteluolosuhteita todella tarkasti, jonka pohjalta tekivät ehdotuksen sopivimmasta puvusta. Itse olin etukäteen mielessäni ajatellut RDS:ää, mutta keskusteltuani ja kokeiltuani eri pukuja päädyin lopulta Easy -malliin. Miksi?

RDS puku oranssin värisenä ja saappailla.

Ensinnäkin halusin sellaisen mallin, jossa vetoketju on pystysuuntainen ja ulottuu aina kaulamansettiin saakka. Näin ollen esim. Operative ja SeaHorse mallit oli pois suljettu. Jäljelle jäivät Easy ja RDS. Easy puvun malli oli sellainen, joka istui kaikista parhaiten itselleni ja liikkuminen oli helppoa ja kevyttä. Kyykistyminen ja alaspäin kurottaminen onnistui helposti. Lisäksi säilytystilaa esim. puhelimelle, avaimille ym. pikkutarvikkeelle oli riittävästi, vaikkakin vähemmän kuin RDS:ssä, mutta tässä on kaksi vedenpitävää taskua, toisin kuin RDS:ssä. Yksi suurimmista eduista verrattuna RDS:ään oli korkea kaulus, joka suojaa tuulelta ja viimalta. RDS:ssä on puolestaan huppu, mutta se on ohut ja hankala laittaa, jos pidät vaikkapa lippistä tai paksumpaa pipoa päässä. RDS on vakiona saappailla, tosin halutessaan sen saa myös sukalla.

Easy pukua on oletuksena musta.

Oikeastaan ainoa minus Easy puvussa oli sen väri. Easyä kun saa vain ja ainoastaan mustana. Onhan musta tyylikäs väri ja siinä ei näy lika niin herkästi kuin vaaleammissa väreissä, mutta kun uistellaan, ei siellä mitään missikisoja pidetä. Ja jos veden varaan todellisessa tilanteessa joutuu, tapahtuu se suurella todennäköisyydellä aikaisin aamulla kamoja laskiessa tai myöhään illalla vieheitä nostaessa. Näin ollen molemmissa tapauksissa on usein jo hämärä ja musta ei välttämättä näy tummasta vedestä yhtä hyvin kuin esim. oranssi tai punainen. Ja toivottavasti punainen ei ole ihan niin kuuma auringon paisteella kuin musta.

Easyn kaulus on korkea ja suojaa tuulelta ja viimalta.

Ursuk tekee pukuihinsa melkein mitä vain räätälöinti palveluna. Niin tässäkin tapauksessa, kun piti saada lisää näkyvyyttä. Easy puku tehdään 4-Tex kankaasta ja sitä on saatavilla joko mustana tai punaisena. Toisissa malleissa käytetään hieman jäykempää CoreTex -kangasta, jota on saatavilla joko mustana tai oranssina. Näin ollen päädyimme ratkaisuun, jossa puku valmistettaisi punaisena.

Valmistaja arvioi että puvun tekeminen veisi noin 5 viikkoa aikaa. Koska oli vielä talvikausi, enkä harrasta juurikaan pilkkimistä, ei toimituksella ollut kovin suuri kiirekään. Tasan kuuden viikon päästä tilauksesta tuli ilmoitus että matkahuollossa odottaa paketti. Sieltähän löytyi punainen Easy puku, Ursuitin logolla varustettu säilytyslaukku, neopreenihanskat ja -huppu sekä pipo. Työnjälki näyttää erittäin siistiltä, nyt vaan odotellaan keväistä Ahvenanmaan reissua, jossa puku pääsee ensi testiin.


Ursuit Easy puku punaisesta 4-Tex kankaasta tehtynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti