sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kesälomailua ja kalastusta

Vaikeaa, todella vaikeaa. Siinä kiteytettynä tämän kesäloman lohen uistelureissut. En muista onko koskaan aikaisemmin ollut tällaista kesää, aurinko paistoi lähes koko viisi viikkoa putkeen ja pintaveden lämmöt nousivat Saimaan isoilla selillä yli 27 asteeseen. Monta päivää mentiin niin, ettei tuulen virettäkään ollut havaittavissa. Tuolloin oli melkoisen kuuma, kun veneen lämpömittari näytti samaan aikaan +36 astetta.

Selkävesi melkoisen lämpöisenä.
 
Kalassa tuli kuitenkin käytyä, pääosin Yövedellä. Tulipahan myös ennätys laitettua uusiksi, nimittäin tyhjän vetäminen ilman mittakalaa. Kaiken kaikkiaan loman aikana 62h vetoa peräjälkeen ilman mitallista lohta. Tuona aikana kaksi kertaa oli mittakala veneen perässä noin 5 metrin päässä, josta päätti potkaista/hyppiä itsensä irti ennen haavimista. Tuo vaikutti jo siltä että Ahti olisi suututettu. Toivottavasti ei sentään...

Kaikuja oli todella hyvin paikka paikoin, ja vaikka kuinka yritti ajaa muikkuparvia edestä ja takaa, ylhäältä ja alhaalta ja välillä sivultakin, niin ei vaan lähtenyt.

Kalasoppaa

Välillä tuli takilasta 18 metristä 35cm alamittaista lohta, jonka jälkeen laskettiin kamoja reilusti +20 metriin.

Syvältä yritetään, slide diver ja 4 vapaa takilassa.

Loppulomasta kelit alkoi vihdoin vaihtumaan, kun yöllä lämpötila laski jo alle 20 asteen. Taisipa olla muutama pilvinenkin päivä mukana.

Harvinainen, pilvinen, päivä.
 
Viimeinen lomapäivä alkoi pilvisessä, mutta lämpöisessä säässä. Noin puolen päivän jälkeen pilvet väistyivät ja vaihteeksi aurinko paistoi oikein kunnolla.

Viimeistä lomapäivää viedään.
 
Uisteltiin juuri alueen etelärajaa kohti, kun toiseksi sisin plaanari lähti vauhdilla taaksepäin ja Penni ilmoitti kyseessä olevan sporttinen lohi, joka vei siimaa ulos. Ei muuta kuin keppi käteen ja väsyttämään.

Oliko sitten Pennin räikän pärinä, joka rikkoi hiljaisuuden vai allekirjoittaneeen tömistely takakannella, mutta 10kk tytär heräsi kesken päiväunien kabiinista ja siinä sitä olikin tunnelmaa, kun tytär parkuu kabiinissa ja lohi vie siimaan niin että Pennikin parkuu.

Oliko räikän pärinä vai jano, mikä herätti.
 
Kala osottautui melko virkeäksi kaveriksi ja ehkä siinä oli hieman jännitystä ilmassa johtuen noista edellisistä karkuutuksista että kala otettiin melko rauhallisin ottein ylös. Eikä aikaakaan kun haavi heilahti ja lohi oli laidan paremmalla puolella. Saatiinhan sinne savustuspönttöön laitettavaa. Samalla koko loman tyhjänvetäminen unohtui hetkessä ja mieli oli taas korkealla, niin se vaan menee.

Kesäloman päätöskala.
 
Koska lohen jahtaaminen oli melko nihkeää, niin tuli kesän aikana mökki rannassa heitettyä virveliä ja ongittua pitkästä aikaa. Lahnaparvet rantautuivat aina keskipäivän aikaan noin 20cm veteen laiturin viereen, josta niitä oli kiva yrittää mato-ongella. Tosin on melko haastavan oloista kun tonkivat pohjaa ilman että juurikaan kiinnostuvat syötistä. Tätä yksilöä onnistuttiin kuitenkin huijaamaan.

Lahnaa ongella.

Summa summarum. Yhteensä 67h lohenuistelua, jonka aikana kävi 26kpl alle 50cm lohta. Tämän lisäksi pari 58cm ja yksi 55cm. Kaksi kertaa muutaman metrin päästä veneestä karkuutettiin yli 60cm lohi.

Nyt odotellaan rauhassa vesien viilenemistä ennenkuin lähdetään lohen perään uudestaan. Ehkäpä lähempänä Elovetoa sitten seuraavan kerran vesille.

Lokit olivat ainoita, jotka seurasi meitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti