maanantai 3. marraskuuta 2014

Lohen matka on pitkä

Kesällä 2014 sain ensimmäisen merkatun mitan täyttävän järvilohen Saimaalta. Kala otti elokuun alkupuolella yövedellä ja oli pituudeltaan silloin 61cm, paino tosin "vain 2550g" eli melkoisen hoikka poika.

Kesän jälkeen palautin merkin RKTL:ään, josta tuli muutaman viikon päästä vastaus ja yllätys oli suuri, kun luin tietoja kalasta.

Lohen poikanen oli istutettu toukokuun alkupuolella vuonna 2012, 182mm pituisena Pielisjoelle Kuurnaan, josta se on vaeltanut, reilun kahden vuoden aikana, yli 300km matkan päätyäkseen yökkärille. Tuona aikana se on kasvanut yli kolmin kertaiseksi pituutensa puolesta.

En tiedä johtuiko pitkästä uintimatkasta vai mistä, mutta hoikassa kunnossa kala joka tapauksessa oli verrattuna vaikkapa lähialuiden muiden järvien saman pituisiin kaloihin. Tärppihetkellä lähtö oli kuitenkin todella raju ja itsekin aluksi luulin kalaa huomattavasti isommaksi. Ehkä se oli oppinut uimaan veljiään paremmin pitkän vaelluksen aikana, kuka tietää. Olisi kiva tietää milloinkahan tämä on saapunut yövedelle ja million se olisi taas aloittanut vaelluksen takaisin "istutusjokeensa".

Täytyy sanoa että uskomaton on lohen vaellusvietti, kun ottaa huomioon millainen reitti kaiken kaikkiaan on vettä pitkin Joensuusta Ristiinaan. Esteitä kun matkalla on aivan riittämiin, mutta näköjään jotkut yksilöt pääsee läpi :)

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti